Gy. Szabó Csilla, 2024.05.03. | Kosárlabda

Nagy csatában szerezte meg a juniorbajnokság ötödik helyét a Vasas Akadémia korosztályos együttese. A Harald Stein által irányított gárda az A döntő utolsó mérkőzésén két ponttal verte a DEAC-ot. Rosta Pétert a torna All Star ötösébe is beválasztották.

A fiúk pécsi U18-as A döntőjében a Budapesti Honvéd ellen kezdtek akadémistáink, s mivel 85-76-os vereséget szenvedtek, ezért a folytatásban az 5-8. helyért játszhattak. A kaposváriak ellen viszont már nem hibáztak és nagy arányú 102-62-es győzelmet arattak. Az alsó ág legelőkelőbb helyéért, vagyis az ötödikért, a DEAC-cal kellett mérkőzniük, s végül izgalmas csatában, két ponttal nyertek.

„Az utolsó percek kiváló védekezésének köszönhetjük a DEAC elleni győzelmet, s ezzel az ötödik hely megszerzését is – értékelt a csapat vezetőedzője, Harald Stein, aki örült annak, hogy két szép győzelemmel sikerült lezárniuk a bajnokságot. – De összességében is nagyon jó hétvégét fogtunk ki, büszkék lehetünk a teljesítményünkre. Természetesen, mindig a győzelem reményében lépünk pályára, a negyeddöntőben azonban egy nálunk erősebb gárdával találtuk szemben magunkat. Hiába kosárlabdáztunk jól, ők nálunk is jobbak voltak. Az elszántságunkat azonban nem csorbította a vereség, a folytatásban is jól játszottunk, így lett meg az ötödik hely.”


Harald Stein (állva) és segítői Kárpáti Dániel (balról) és Katona Róbert egy Vasas-támadást követ nagy figyelemmel

 

Pedig a szezon előtt még a nyolcas A döntőbe jutásban sem lehetett biztos a csapatot irányító Harald Stein, Katona Róbert edzőpáros. A Vasas Akadémia U18-as együttese ugyanis idén nagyon fiatal játékosokból állt össze, mindössze négyen születtek közülük 2006-ban, a többségük 2007-ben, néhányan pedig 2008-ban. Utóbbiak között is akadt olyan, aki az egész szezont végig játszotta, ráadásul nem kevés perccel segítve a csapatot.

„A döntő előtt az volt a célunk, hogy minél közelebb kerüljünk a saját határainkhoz, s ha lehet, akár túl is lépjünk rajtuk. Ez többnyire sikerült is, különösen a megnyert mérkőzéseken, de összességében is elmondható, hogy a fiúk kihozták magukból a maximumot.  Az egész szezon során, folyamatosan fejlődött a csapat, s ennek köszönhettük a győzelmeket is. Erősségünkké vált az ellenfelek taktikájának gyors felismerése, és semlegesítése. Ebben pedig valamennyi játékosomra számíthattam, a sikerhez egységesen tették hozzá a maguk részét. Remélem, hogy ez a döntő a maga különleges hangulatával és színvonalával hozzá járul majd ahhoz, hogy idővel felnőtt csapatunkat erősíthessék, illetve eredményes kosárlabdázó karrierjük egyik fontos lépéseként tekinthessenek vissza rá” – zárta értékelését Harald Stein, aki egyértelmű sikerként könyvelte el saját és csapata számára a juniorbajnokságban elért 5. helyezést.


Rosta Péter (középen)  az U18-as fiúk  A döntőjének All Star csapatában

A végsőkig kiélezett DEAC elleni találkozó legjobbja Rosta Péter lett, aki 21 pontot és 22 lepattanót szerzett, miközben 43-as VAL-mutatóval zárt. De nemcsak ezen a mérkőzésen nyújtott kiemelkedő teljesítményt, hiszen végül több összevetésben is ő végzett az élen. A nyolcas döntőn a legtöbb pontot szerezte, szám szerint harmincat, a legjobb VAL-átlagot hozta (44.33), a legeredményesebb volt a védőlepattanók terén (12.67) és a legtöbb blokkot adta (1.67). Teljes joggal került tehát be a torna All Star ötösébe is.

„A csapattársaknak is óriási része volt abban, hogy ilyen jók lettek a statisztikai mutatóim, kerestek a labdákkal, amikor tudtak, helyzetbe hoztak – számolt be a Pécsett történtekről Rosta Péter, aki saját bevallása szerint éppen a Honvéd elleni nyitómeccsen játszott a legjobban. – Tudtuk, hogy ez a találkozó lesz a legnehezebb. Sajnos rosszul kezdtünk, s bár a végén visszajöttünk, nem sikerült fordítani. Az első harminc percben nem voltunk elég kemények, hagytuk, hogy fussanak, és előnyt szerezzenek. A negyedik negyedben viszont már mi is a legjobbunkat hoztuk. Kár, hogy a vége szerencsétlenül alakult a számunkra. Ezt követően az ötödik hely volt a cél, amit meg is szereztünk. Jó érzés volt két győzelemmel zárni a döntőt. Ebben óriási szerepe volt annak, hogy az edzői team a vesztett mérkőzés után nagyon pozitívan állt a folytatáshoz és nagyon sok bátorítást kaptunk.”


Rosta Péter (középen kékben) a debreceni védők gyűrűjében tör kosárra

 

Rosta Péter szerint leginkább a védekezés terén volt jelentősége annak, hogy ősz óta az NBI B Piros csoportjában szereplő felnőtt csapatban is rendszeresen szóhoz jut. Az ottani kemény ellenfelek mellett nagyon sokat fejlődött, a juniorok között ebben volt leginkább lépéselőnyben a többiekhez képest. Két évvel ezelőtt az U16-os döntőben még 7. helyen végzett a gárda, ezért Rosta Péter úgy gondolja, a mostani eredmény az azóta elért fejlődésük legjobb bizonyítéka, amelyhez nagyon jó csapathangulat is társult. 

Fotók: Rátgéber Akadémia


Hirdetések